Autor: Dorota

Moda czy zdrowie? Olej z czarnuszki

Dowiedziono, że olej z czarnuszki wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych., przez co chętnie wykorzystywany jest do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego w różnego rodzaju chorobach i dolegliwościach. Najczęściej wykorzystywany w przypadku alergii, wrzodów, a także w chorobach skórnych takich jak trądzik czy łupież. Ponadto chętnie wykorzystywany jest w kuchni jako interesujący dodatek o korzennym smaku. Co jeszcze zawiera w sobie olejek z czarnuszki? Kiedy pomaga? Jak go stosować?

O oleju z czarnuszki słów kilka

Olej z czarnuszki wydaje się być współczesnym odkryciem, ale to nieprawda. Jego właściwości zauważyli już starożytni Egipcjanie określając go mianem “złota faraonów”. Nie powinno to dziwić ze względu na wyjątkowy skład oleju. Zawiera w sobie ogromne ilości dobroczynnych dla zdrowia składników, w tym aż 3/4 nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których zaliczamy: kwas linolowy (znany powszechnie jako kwas omega-6), kwas oleinowy i kwas alfa- linolenowy. To jeszcze nie koniec pozytywów, jakie niesie ze sobą ten produkt. Poza licznymi tłuszczami zawiera witaminę E, beta- karoten, sterolę, biotynę oraz inne, cenne dla zdrowia składniki. Jak podają dietetycy, kluczowym elementem oleju z czarnuszki jest tymochinon. Substancja ta pochodzi z nasion czarnuszki, która powoduje, że olej ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz zabezpiecza miąższ niektórych organów wewnętrznych, np. nerek i wątroby. Największym zaskoczeniem, ale także nadzieją na zdrowie, jest fakt, że olej z czarnuszki wykazuje działanie antynowotworowe.

Olej z czarnuszki w walce z nowotworem i nie tylko

Niedawno przeprowadzone badania wskazują na interesujące wyniki. Olej z czarnuszki, tak samo jak nasiona czarnuszki, może przeciwdziałać zapadnięciu na chorobę nowotworową. Wykonane eksperymenty laboratoryjne m.in. z udziałem zwierząt, udowodniły że olej unieszkodliwił komórki nowotworowe, przyczyniając się do ich obumarcia lub zatrzymania ich działania.

Kolejne zastosowanie preparatu dotyczy problemów żołądkowych oraz wrzodów. Wskazuje się, że olej z czarnuszki poprawia także odporność i wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Obniża także poziom cholesterolu we krwi oraz cukru. Korzystnie wpływa na minimalizowanie skutków alergii, jako dodatek do aromaterapii łagodzi stres i objawy nerwowe.

Jak dawkować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki mogą stosować zarówno dorośli, jak i dzieci w zmiennych dawkach. W przypadku pełnoletnich osób zaleca się dzienne spożycie, nie przekraczające dwóch łyżeczek na dobę. Jeśli chodzi o dzieci powinna wynosić pół łyżeczki na dobę. Najlepiej stosować olej przed posiłkiem.

Olej z czarnuszki – wskazania

Olej z czarnuszki był wykorzystywany już za czasów panów antycznego Egiptu. Jego ważne właściwości znajdowały wykorzystanie przy chorobach gastrycznych, lub zmianach skórnych. Obecnie olej z czarnuszki jest stosowany nie tylko jako lekarstwo na trądzik lub łupież, lecz także jako lek na wrzody żołądka oraz raka.

Olej z czarnuszki – właściwości

Właściwości oleju z czarnuszki są niejednorodne. Należy jedynie wiedzieć, iż olej tłoczony na zimno prezentuje pozytywne oddziaływanie prozdrowotne. Dzięki zawartości tymochinonu – przejawia właściwości przeciwzapalne, znieczulające i prewencyjne, oraz co najistotniejsze – antynowotworowe. Jak wynika ze zrealizowanych badań laboratoryjnych oraz dokonanych na zwierzętach – olej czarnuszkowy przyczynia się do zanikania komórek nowotworowych, lub do zapobiegania ich rozwoju. Wedle amerykańskich badaczy blokuje wydzielanie komórek nowotworowych włókniako-mięsaka. Z kolei egipscy badacze wskazują na to, że ekstrakt z tego doskonałego oleju redukuje żywotność komórek raka wątroby, natomiast wedle saudyjskich naukowców – – redukuje żywotność komórek raka płuca. Prócz tego – blokuje rozwój oraz usuwa komórki rakowe raka piersi, jelita grubego, białaczki oraz pozostałych niebezpiecznych nowotworów. Olej z czarnuszki jest także środkiem wykorzystywanym m.in. przy wrzodach żołądka. Jak potwierdzają badania olej tenże jest efektywny w likwidowaniu bakterii Helicobacter pylori – odpowiedzialnych za powstawanie choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy. Prócz tego pomaga przy pozostałych chorobach takich, jak: grypa żołądkowa, nieżyt żołądka, lub refluks. Olej z czarnuszki okazuje się także efektywny w sytuacjach zakażeń przywrą S. mansoni, wywierając pozytywny wpływ na prace wątroby i system odpornościowy. Prócz tych pozytywnych właściwości czarnuszkowy olej efektywnie zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki temu wykorzystywanie oleju może przyczynić się do zmniejszenia rozwoju cukrzycy typu II i arteriosklerozy oraz wielu zaburzeń układu naczyniowo – sercowego.

Olej z czarnuszki – tabletki

Efektywność i działanie oleju z czarnuszki na organizm człowieka, znane są już od milleniów. Niegdyś ciemne nasiona czarnuszki siewnej były jednym ze skarbów znalezionych w grobie Tutenchamona, więc czarnuszka zwana była złotem faraonów. Lecz nie jedynie Egipcjanie znali zdrowotne właściwości tejże rośliny. Czarnuszka była dobrze znana także starożytnym Grekom, a nawet w średniowieczu oraz czasach biblijnych.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Olej z czarnuszki przejawia oddziaływanie przeciwskurczowe – zamknięty w nich wyciąg eteryczny hamował czynność skurczową mięśni gładkich macicy u szczurów oraz świnek morskich. W związku z tym może zahamować czy całkiem zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży, więc nie powinny go one stosować.

Olej z czarnuszki – wszechstronny eliksir faraonów

Olej z czarnuszki, nazywany inaczej olejem z kminu czarnego, wykazuje szereg właściwości korzystnych dla naszego zdrowia.Jest to produkt naturalny o wielu zastosowaniach: można go spożywać w celach zdrowotnych, stosować na skórę oraz dodawać do potraw, aby wzbogacić ich smak. Olej z czarnuszki uznanie zdobył już w starożytności, co jest jednym z wielu dowodów na to, że warto czerpać garściami ze spostrzeżeń dawnych cywilizacji. Powód jest prosty – wyjdzie nam to na zdrowie i pomoże zadbać o urodę.

Olej z czarnuszki – naturalne lekarstwo

Fenomen oleju z czarnuszki został zbadany przez naukowców z różnych rejonów świata. Interesowali się nim badacze amerykańscy, egipscy, szwajcarscy, saudyjscy oraz tureccy. Wyniki ich badań zdumiewają tym, jak wiele korzyści dla zdrowia człowieka wykazuje olej z czarnuszki. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antybakteryjnemu, antywirusowemu i antygrzybicznemu może pomóc nam w walce z takimi dolegliwościami, jak:

  • schorzenia żołądka, np. refluks, wrzody żołądka
  • alergia
  • trądzik
  • łupież
  • atopowe zapalenie skóry
  • astma
  • łuszczyca
  • grzybica
  • wysoki cholesterol (obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu)
  • cukrzyca (obniża poziom glukozy)

Olej z czarnuszki swoje dobroczynne działanie zawdzięcza bogatemu składowi. Około 85% jego zawartości stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, m. in. kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy. Dzięki nim olej z czarnuszki pomaga budować odporność organizmu. Pozostałe składniki to m. in.: witaminy (np. A, E i B), minerały (np. żelazo, cynk, selen, potas), białka, węglowodany, sterole, przeciwutleniacze. Bardzo ważnym elementem oleju z czarnuszki jest jego olejek eteryczny, który zawiera tymochinon – związek odpowiedzialny za działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, ochronne, a potencjalnie nawet przeciwnowotworowe.

Olej z czarnuszki – działanie antynowotworowe

Prozdrowotne właściwości wykazywane przez olej z czarnuszki skłoniły naukowców do zbadania jego potencjału antynowotworowego. Okazało się, że jest to właściwy kierunek badawczy. Wniosek jest taki, że olej z czarnuszki może hamować rozwój komórek rakowych, a nawet przyczyniać się do ich śmierci. Badania dotyczyły różnych rodzajów nowotworu: wątroby, skóry i tkanki podskórnej, płuc, białaczki, raka piersi i jelita grubego.

Dla urody – zastosowanie w kosmetyce

Olej z czarnuszki bywa nazywany “złotem faraonów”. Władcy starożytnego Egiptu dbali zarówno o zdrowie, jak i urodę. Promienny, młodzieńczy wygląd jest oznaką zdrowia naszego organizmu. Olej z czarnuszki pomaga czuć się dobrze i dobrze wyglądać. Nawilża naszą skórę, dzięki czemu wyraźnie poprawia jej kondycję. Idealnie nadaje się dla cer suchych i dojrzałych, ale także tłustych. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia się skóry. Ponadto łagodzi podrażnienia i chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, np. przed poparzeniami słonecznymi. Przyspiesza gojenie ran i może być pomocny dla osób, które borykają się z trądzikiem lub atopowym zapalaniem skóry (AZS). Olej z czarnuszki możemy stosować także na włosy, aby nadać im blask, nawilżyć je i poprawić ich kondycję.

Czarnuszka w kuchni

Jeśli chcemy dodać naszym potrawom nutę orientu, to olej z czarnuszki przyjdzie nam z pomocą. Jego zapach jest gorzki i intensywny, smak korzenny, a barwa ciemna. Możemy dodawać go do sałatek, zup czy sosów. Warto pamiętać, aby nie poddawać oleju obróbce termicznej – w końcu zależy nam na tym, żeby wszystkie jego korzystne dla zdrowia właściwości zostały zachowane.